ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ, ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα Μάρτιος 2010

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Admin


Admin

Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα Μάρτιος 2010

Γράφει η Αστροφυσικός Ελένη Χατζηχρήστου

Τον Μάρτιο μπαίνουμε στην άνοιξη με την εαρινή ισημερία, οπότε ο Ήλιος τέμνει το νοητό επίπεδο της εκλειπτικής (της ετήσιας τροχιάς της Γης) περνώντας από το νότιο στο βόρειο ημισφαίριο της Γης. Ο Ωρίωνας λάμπει στον ουρανό και είναι η κατάλληλη εποχή για την παρατήρηση λαμπρών άστρων όπως ο Αλγκόλ, ένα διπλό άστρο που αλλάζει τη λαμπρότητά του κάθε φορά που το δίδυμο άστρο περνάει από μπροστά του (στην πραγματικότητα τα δύο άστρα λέγονται Αλγκόλ Α και Β). Και οι τέσσερεις πλανήτες που φαίνονται από τη Γη με γυμνό μάτι, Αφροδίτη, Άρης, Κρόνος και Ερμής θα είναι ορατοί στον Μαρτιάτικο ουρανό ενώ ο πέμπτος, ο Δίας, θα είναι ορατός μόνο λίγο πριν την ανατολή. Επίσης θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε τρεις βροχές διαττόντων από τρία διαφορετικά σημεία του ουρανού, το Νότιο Στέμμα (ή Νότιο Στέφανο), την Καμηλοπάρδαλη και τους Διδύμους.

Βροχές Διαττόντων
Οι βροχές μετεωροειδών κορυφώνονται στο δεύτερο μισό το μήνα. Στις 16 Μαρτίου έχουμε κορύφωση της βροχής διαττόντων με φαινόμενο ακτινοβόλο σημείο στον αστερισμό Νότιο Στέμμα (ή Νότιο Στέφανο). Το φαινόμενο διαρκεί μόλις 4 ημέρες και στην κορύφωση θα έχουμε 5-7 μετεωροειδή την ώρα που θα κινούνται από νότο προς βορρά.

Στις 22 Μαρτίου φτάνουμε στην κορύφωση μιας ακόμη βροχής διαττόντων με φαινόμενο ακτινοβόλο σημείο μόλις 22 μοίρες από το βόρειο ουράνιο πόλο. Τα μετεωροειδή θα είναι σχετικά λίγα και θα κινούνται πολύ αργά (μόλις 7 χλμ. το δευτερόλεπτο).

Την ίδια νύκτα, 22 Μαρτίου, κορυφώνεται μία ακόμη βροχή διαττόντων, οι Διδυμίδες. Περιμένουμε περί τα 50 μετεωροειδή την ώρα τα οποία θα κινούνται και αυτά σχετικά αργά προσφέροντας εξαιρετικό θέαμα μεταμεσονύκτια, αφού δύσει η σχετικά λαμπρή Σελήνη. Ίσως οι δύο τελευταίες βροχές μετεωριτών να προέρχονται από μια κοινή αιτία, το πρότερο πέρασμα κάποιου ουράνιου σώματος κοντά στον Ήλιο το οποίο φεύγοντας άφησε υπολείμματα σε δύο διαφορετικά νέφη που συνεχίζουν την ετήσια τροχιά τους γύρω από τον Ήλιο και τα οποία συναντά η Γη μας ταυτόχρονα κάθε Μάρτιο.

Πλανήτες
Η Αφροδίτη θα ανεβαίνει κάθε νύχτα όλο και ψηλότερα στον ουρανό και θα γίνεται λαμπρότερη, στο τέλος του μήνα θα έχει αστρονομικό μέγεθος -3.9. Αντίθετα η λαμπρότητα του Άρη συνεχώς ελαττώνεται στη διάρκεια του μήνα. Το αστρονομικό του μέγεθος θα είναι περίπου 0.2 και θα βρίσκεται στον αστερισμό του Καρκίνου, όχι μακριά από τα άστρα Κάστορα και Πολυδεύκη των Διδύμων. Ο Κρόνος φτάνει στο μέγιστο της φαινόμενης λαμπρότητάς του στις 21 Μαρτίου, με αστρονομικό μέγεθος -0.5, οπότε θα βρίσκεται σε αντίθεση προς τον Ήλιο όπως φαίνεται σε ένα γήινο παρατηρητή, και στη μικρότερη απόστασή του από τη Γη. Επίσης θα έχει φαινόμενη ανάδρομη κίνηση, δηλαδή κινείται προς τα δυτικά αντί για ανατολικά που είναι η συνήθης φορά κίνησης των πλανητών ως προς τα μακρινά άστρα. Ο Ερμής ποτέ δεν βρίσκεται πολύ μακριά από τον Ήλιο από την οπτική γωνία του γήινου παρατηρητή, αλλά από τις 21 Μαρτίου ως και τις 12 Απριλίου κάθε μέρα θα φαίνεται όλο και ψηλότερα στον ουρανό, στη δύση μετά το ηλιοβασίλεμα. Ο Ουρανός παραμένει αμυδρός και στις 3 Μαρτίου θα βρίσκεται μόλις 1 μοίρα από την Αφροδίτη, στους Ιχθείς. Ο Ποσειδώνας θα είναι ορατός μόνο με τα μεγαλύτερα τηλεσκόπιο χαμηλά στο νοτιοανατολικό ορίζοντα λίγο πριν την ανατολή του Ήλιου, στον Αιγόκερω.

Σελήνη
Τελευταίο Τέταρτο στις 7 Μαρτίου, Νέα Σελήνη στις 15, Πρώτο Τέταρτο στις 23 και Πανσέληνος στις 29 Μαρτίου. Η Σελήνη στο Απόγειο στις 12 Μαρτίου και στο Περίγειο στις 8 Μαρτίου. Στις 20 Μαρτίου, το λεπτό μισοφέγγαρο θα κινηθεί μπροστά από το αστρικό σμήνος των Πλειάδων (το οποίο στην πραγματικότητα βρίσκεται σε απόσταση 790 ετών φωτός) επισκιάζοντας μερικά από τα άστρα του σμήνους, ένα θέαμα που δεν πρέπει να χάσετε.

Αναλυτικό Αστρονομικό Ημερολόγιο
1 Μαρτίου: Η Σελήνη νότια του Κρόνου
3 Μαρτίου: Η Σελήνη κοντά στον Στάχυ
7 Μαρτίου. Τελευταίο Τέταρτο. Η Σελήνη κοντά στον Αντάρη
12 Μαρτίου: Η Σελήνη στο απόγειο (406,008 χλμ.)
15 Μαρτίου: Νέα Σελήνη
16-17 Μαρτίου: Η Σελήνη κοντά στην Αφροδίτη,
20 Μαρτίου: Η Σελήνη πολύ κοντά στις Πλειάδες.
21 Μαρτίου: Εαρινή Ισημερία.
22 Μαρτίου: Ο Κρόνος σε αντίθεση
23 Μαρτίου: Πρώτο τέταρτο.
24 Μαρτίου: Η Σελήνη κοντά στα άστρα των Διδύμων Κάστωρ και Πολυδεύκης.
25 Μαρτίου: Η Σελήνη κοντά στον Άρη και κοντά στο αστρικό σμήνος Μ44.
26 Μαρτίου: Η Σελήνη κοντά στον Βασιλίσκο.
28 Μαρτίου: Η Σελήνη στο περίγειο (361,876 χλμ.) και κοντά στον Κρόνο.
29 Μαρτίου: Πανσέληνος.
30 Μαρτίου: Η Σελήνη κοντά στον Στάχυ.

https://apantelakis.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης