ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ, ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Γαλαξιακές Συγκρούσεις: Οι Γεννήτριες του Σύμπαντος

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Admin


Admin

Γαλαξιακές Συγκρούσεις: Οι Γεννήτριες του Σύμπαντος

Της Αστροφυσικού Ελένης Χατζηχρήστου


Το διαστημόπλοιο της NASA Swift ίσως να έλυσε το μυστήριο δεκαετιών για την τεράστια ενέργεια που φαίνεται να εκπέμπει ένα μικρό ποσοστό (μόλις 1%) μαύρων τρυπών στο Σύμπαν.
Σύμφωνα λοιπόν με τα πιο πρόσφατα δεδομένα δίνεται βάση στη θεωρία ότι οι μαύρες τρύπες «ανάβουν» όταν οι γαλαξίες συγκρούονται μεταξύ τους.

Γαλαξιακές Συγκρούσεις: Οι Γεννήτριες του Σύμπαντος 2010juna1

Εικ.1: Πολλοί γαλαξίες που ανιχνεύθηκαν από το Swift βρίσκονται σε σύγκρουση με άλλους. Οι πυρήνες τους περιέχουν μια ενεργοποιημένη μαύρη τρύπα και μέχρι τώρα παρέμεναν «αόρατοι» για τα οπτικά τηλεσκόπια (Credit: NASA/Swift/NOAO/Michael Koss and Richard Mushotsky (Univ. of Maryland)).

Δεν μιλάμε φυσικά για κοινές μαύρες τρύπες αλλά για τα υπερμεγέθη «τέρατα» μάζας εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων ήλιων, που εδρεύουν στα κέντρα των περισσότερων γαλαξιών. Αν και οι περισσότερες βρίσκονται σε χειμερία νάρκη και δεν εκπέμπουν σημαντικά ποσά ενέργειας, σε ένα πολύ μικρό ποσοστό γαλαξιών τα κέντρα τους εκπέμπουν δεκάδες δισεκατομμυρίων φορές την ενέργεια του Ήλιου και πάντα παρέμενε μυστήριο πώς και γιατί γίνεται αυτό.

Γαλαξιακές Συγκρούσεις: Οι Γεννήτριες του Σύμπαντος 2010juna2

Εικ. 2: Το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA Swift, που αποτελεί συνεργασία επιστημόνων από πολλές χώρες παγκοσμίως.

Είναι γνωστό στους επιστήμονες ότι οι γαλαξιακές συγκρούσεις (φαινόμενο ιδιαίτερα συχνό στο νεότερο Σύμπαν) είναι ιδιαίτερα βίαια φαινόμενα που εκλύουν τεράστια ποσά ενέργειας όταν άστρα και αέριο συμπιέζονται βίαια. Όμως το πώς αυτά οδηγούν στην ενεργοποίηση της κεντρικής σουπερ μαύρης τρύπας παρέμενε άγνωστο και στατιστικά είχαμε μόνο ενδείξεις και όχι αποδείξεις ότι τα δύο φαινόμενα συνδέονται στενά.

Γαλαξιακές Συγκρούσεις: Οι Γεννήτριες του Σύμπαντος 2010juna3[/URL]


Εικ. 3: Ο γαλαξίας Μ 31 σε μια συνοπτική εικόνα που απαρτίζεται από 330 διαφορετικές εικόνες του Swift. Η περιοχή έχει διαστάσεις 200x300 χιλιάδες έτη φωτός (Credit: NASA/Swift/Stefan Immler (GSFC) and Erin Grand (UMCP)).

Το Swift έκανε μια πρωτοπόρα στατιστική έρευνα των γαλαξιών με ενεργοποιημένες μαύρες τρύπες στο Σύμπαν. Το τηλεσκόπιό του είναι ευαίσθητο στις ακτίνες Χ υψηλών ενεργειών, κάτι που του επιτρέπει να διεισδύει μέσα από τεράστιες ποσότητες αερίου και σκόνης που συνήθως περιβάλλουν τα κέντρα των γαλαξιών, στην κυριολεξία ξετρυπώνοντας τις κρυμμένες μαύρες τρύπες.

Γαλαξιακές Συγκρούσεις: Οι Γεννήτριες του Σύμπαντος 2010juna4


Εικ. 4: Σύγκρουση γαλαξιών όπως αποτυπώθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble (Credit: STScI/HST).


Από το 2004 το τηλεσκόπιο Burst Alert Telescope (BAT) που βρίσκεται στο Swift διεξήγαγε μια επισταμένη επισκόπηση του ουρανού χαρτογραφώντας τους γαλαξίες με ενεργές μαύρες τρύπες. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό, έχοντας ήδη εισχωρήσει σε βάθος 650 εκατομμυρίων ετών φωτός στο Σύμπαν: ανακαλύπτει πολλούς άγνωστους ως τώρα ενεργοποιημένους γαλαξίες, δίνοντας μια πολύ διαφορετική εκδοχή από αυτήν που ως τώρα γνωρίζαμε: Το ένα τέταρτο τουλάχιστον αυτών των γαλαξιών βρίσκονται σε βίαιη σύγκρουση με γειτονικούς τους γαλαξίες και πάνω από τους μισούς απ’ αυτούς τελικά θα συγχωνευθούν, μέσα από τα «πυροτεχνήματα» που θα φωτίσουν ως τα πέρατα του Σύμπαντος.

Γαλαξιακές Συγκρούσεις: Οι Γεννήτριες του Σύμπαντος 2010juna5[/URL]

Εικ. 5: Σχηματική δομή της κεντρικής περιοχής ενός ενεργοποιημένου γαλαξία. Στον πυρήνα υπάρχει μια μαύρη τρύπα που είναι κρυμμένη από ένα δίσκο σκόνης και πυκνού αερίου. Αέριο εκτοξεύεται από τις κεντρικές περιοχές, το οποίο διαφεύγει με τη μορφή πιδάκων σε αποστάσεις πολύ μεγαλύτερες από την έκταση όλου του γαλαξία.


Η σύμπτωση είναι πολύ μεγάλη για να είναι αληθινή και έτσι οι επιστήμονες ελπίζουν ότι επιτέλους έχουν στα χέρια τους την απόδειξη για την στενή σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ συγκρούσεων και ενεργοποίησης των μαύρων τρυπών. Μάλιστα πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι η μοίρα και του δικού μας γαλαξία, που τώρα κρύβει στο κέντρο του μια ανενεργή μαύρη τρύπα πολλών εκατομμυρίων ηλιακών μαζών, όταν στο μέλλον συγκρουσθεί με τον γειτονικό του γαλαξία της Ανδρομέδας. Τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θα δημοσιευθούν σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό μεγάλου κύρους στα τέλη του Ιουνίου.

Γαλαξιακές Συγκρούσεις: Οι Γεννήτριες του Σύμπαντος 2010juna6

Εικ.6: Τον Ιανουάριο 2008 to Swift φωτογράφησε μια πολύ ισχυρή εκπομπή ακτίνων Χ προερχόμενη από τον γαλαξία NGC 2770 που βρίσκεται σε απόσταση 90 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη (Credit: NASA/CXC/Wisconsin/D.Pooley et al.).

Να σημειωθεί ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο Swift εκτοξεύθηκε τον Νοέμβριο 2004 και αποτελεί μια διεθνή συνεργασία επιστημόνων από ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας.

https://apantelakis.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης