ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ, ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα Σεπτέμβριος 2010

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Admin


Admin

Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα Σεπτέμβριος 2010

Γράφει η Αστροφυσικός Ελένη Χατζηχρήστου

Μετά από ένα όμορφο καλοκαίρι, φτάσαμε πάλι σε ισημερία, τη φθινοπωρινή ισημερία αυτή τη φορά που σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας άλλης. Οι πλανήτες κάνουν όμορφους σχηματισμούς και στο ουράνιο αυτό μπαλέτο συμμετέχουν και λαμπρά κοντινά άστρα όπως ο Βέγκα και ο Στάχυς. Ακόμη, στον ουρανό του Σεπτεμβρίου θα θαυμάσουμε δύο λαμπρούς κομήτες, χρησιμοποιώντας μόνο τηλεσκόπια. Και βέβαια κάποιες βροχές διαττόντων θα μας κάνουν συντροφιά ακόμη και τις φθινοπωρινές νύκτες.

Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα Σεπτέμβριος 2010 2010sepc1

Εικ. Ουρανος: Ο ουρανός του Σεπτεμβρίου για το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της Αθήνας (15/09/2010 21:00 UTC). (Credit: http://space.about.com)

Αυτό το Μήνα..
Η Φθινοπωρινή Ισημερία είναι το χαρακτηριστικό γεγονός του Σεπτεμβρίου, όταν το καλοκαίρι και «επίσημα» πια παραχωρεί τη θέση του στις ψυχρότερες εποχές του χρόνου. Οι ημέρες γίνονται προοδευτικά μικρότερες αλλά οι νύκτες μεγαλώνουν επομένως γίνονται αστρονομικά πιο ενδιαφέρουσες. Όπως ξέρουμε οι ισημερίες (όπως και τα ηλιοστάσια) οφείλονται στην κλίση του άξονα περιστροφής της Γης ως προς την (ελλειπτική) τροχιά της γύρω από τον Ήλιο. Αυτή η κλίση είναι μόλις 23.5ο, αρκετή όμως για να ομορφύνει τις ζωές μας με την εναλλαγή των εποχών και για να πλουτίσει το φυσικό περιβάλλον της Γης με δάση και ερήμους. Ο πλανήτης μας δεν αποτελεί εξαίρεση στο ηλιακό μας σύστημα ως προς τις ισημερίες. Οι άξονες περιστροφής των περισσότερων πλανητών (και άλλων ουρανίων σωμάτων) σχηματίζουν κλίση ως προς το επίπεδο περιφοράς τους γύρω από τον Ήλιο, και δεν είναι κάθετοι όπως ίσως θα περίμενε κανείς σε περίπτωση απόλυτης συμμετρίας. Καθώς οι εποχές διαδέχονται η μία την άλλη, η διαδρομή που (συμβατικά) ακολουθεί ο Ήλιος στον ουρανό για τον γήινο παρατηρητή αλλάζει συνεχώς, καθώς και το ύψος στο οποίο μεσουρανεί κάθε μέρα, και αντίστοιχα αλλάζει το ποσό του ηλιακού φωτός που δέχεται ένας τόπος πάνω στη Γη. Καταλαβαίνουμε τώρα καλύτερα γιατί αλλάζει η θερμοκρασία και η βροχόπτωση στη διάρκεια του έτους. Έτσι λοιπόν στις 22-23 Σεπτεμβρίου (ανάλογα με το γεωγραφικό μήκος που βρίσκεται κανείς) η ημέρα και η νύκτα αποκτούν ακριβώς ίση διάρκεια. Από εκεί και μετά, για τους κατοίκους του βόρειου ημισφαιρίου η διάρκεια της ημέρας συνεχώς μικραίνει, μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου οπότε η νύχτα αποκτά την μεγαλύτερη διάρκεια όλου του έτους.

Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα Σεπτέμβριος 2010 2010sepc2

Εικ. Ισημερια: Ισημερίες της Γης στην ετήσια τροχιά της γύρω από τον Ήλιο (Credit: essayweb.net/astronomy)

Βροχές Διαττόντων
Αυτό το μήνα θα θαυμάσουμε τουλάχιστον πέντε βροχές διαττόντων, με την προϋπόθεση ότι το λαμπρό φως της Σελήνης δεν θα παρεμβάλλεται τις νύκτες της κορύφωσης. Την 1η Σεπτεμβρίου θα έχουμε τους Ηνιοχίδες, βροχή διαττόντων με φαινόμενο ακτινοβόλο σημείο στον αστερισμό του Ηνίοχου. Αυτή η βροχή μετεωροειδών είναι αρκετά μυστηριώδης, καθώς η μόνη καλή καταγραφή τους σημειώθηκε το 1935. Λίγες ημέρες μετά, στις 6 Σεπτεμβρίου, κορυφώνεται μια ακόμη βροχή διαττόντων με φαινόμενο ακτινοβόλο σημείο στον αστερισμό Λυγξ. Κάποτε (πριν περίπου μια χιλιετία) ήταν ένα εντυπωσιακό θέαμα, αλλά στις ημέρες μας αυτή η βροχή διαττόντων έχει αδρανήσει. Στις 7 Σεπτεμβρίου αναμένουμε μια ακόμη βροχή διαττόντων, τους ε Περσίδες, αρκετά χαμηλά στο νοτιο-ανατολικό ουρανό και στην κορύφωσή τους δεν θα μας δώσουν περισσότερους από 15 διάττοντες την ώρα. Στις 14 Σεπτεμβρίου κορυφώνονται οι Ταυρίδες με δύο ακτινοβόλα σημεία στον αστερισμό του Ταύρου. Αν και η Σελήνη θα έχει δύσει όταν αυτή η βροχή διαττόντων θα ανατέλλει στον ουρανό και πάλι δεν αναμένουμε κάποιο εντυπωσιακό θέαμα. Οι κ-Υδροχοίδες κορυφώνονται στις 21 Σεπτεμβρίου, δυστυχώς πολύ κοντά στην Πανσέληνο αυτό το χρόνο. Τέλος, οι α-Ηνιοχίδες, που κορυφώνονται 2 ημέρες αργότερα, θα συμπέσουν και πάλι με την λαμπρή Σελήνη επομένως μόνο οι λαμπρότεροι ανάμεσά τους θα είναι ορατοί στους γήινους παρατηρητές.

Πλανήτες και Άστρα
Η Αφροδίτη, ο Στάχυς της Παρθένου και ο Άρης θα βρίσκονται κοντά τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου προσφέροντας ένα όμορφο θέαμα στον δυτικό-νοτιοδυτικό ουρανό. Η Αφροδίτη είναι το λαμπρότερο από τα τρία ουράνια σώματα ενώ ο Άρης, μακριά από τη Γη αυτή την εποχή, μόλις φαίνεται σαν μια κόκκινη κουκίδα στα περισσότερα τηλεσκόπια. Ο αστερισμός Κήτος κάνει την εμφάνισή του στον ανατολικό ορίζοντα νωρίς το βράδυ και μένει στον ουρανό όλη τη νύκτα. Ο Βέγκα, το λαμπρότερο άστρο στον αστερισμό Λύρα μεσουρανεί νωρίς το βράδυ, είναι ένας κοντινός μας γείτονας (μόλις 25 έτη φωτός από τη Γη). Ο λαμπρός Δίας θα βρίσκεται σε αντίθεση ως προς τον Ήλιο, προς το τέλος του μήνα. Ο πλανήτης μένει στον ουρανό σχεδόν όλη τη νύκτα, και θα φαίνεται όλο το μήνα (και όλο το χρόνο) μεγαλύτερος από ότι εδώ και δεκαετίες. Ο Ερμής θα είναι ορατός στον ανατολικό ουρανό περίπου 45 λεπτά πριν από την ανατολή του Ήλιου. Κοντά του ο λαμπρός Βασιλίσκος στον Λέοντα. Ο Κρόνος δεν είναι καθόλου ορατός από τη Γη τις νύκτες του Σεπτεμβρίου. Στις 22 Σεπτεμβρίου ο αμυδρός γαλαζοπράσινος πλανήτης Ουρανός θα βρίσκεται σε αντίθεση ως προς τον Ήλιο και στην κοντινότερη στη Γη απόστασή του. Όμως ακόμη κι΄ έτσι, θα είναι ορατός μόνο με τα μεγαλύτερα επίγεια τηλεσκόπια. Ο Ποσειδώνας μεσουρανεί τα μεσάνυκτα, λίγο πιο πίσω από τον Δία, ο οποίος όμως λάμπει εκατοντάδες φορές περισσότερο. Έτσι, με αστρονομικό μέγεθος μόλις 7.9, ο Ποσειδώνας θα είναι ορατός μόνο με ένα καλό τηλεσκόπιο. Αυτό το μήνα θα μπορέσετε ακόμη να απολαύσετε δύο λαμπρούς κομήτες (με αστρονομικά μεγέθη 7-Cool αρκεί να έχετε ένα καλό ζευγάρι κυάλια: τον 103P (Hartley) με την ουρά του να δείχνει νότια στον αστερισμό της Ανδρομέδας, όχι μακριά από τον ομώνυμο γαλαξία, και τον 10P (Tempel) όχι πολύ μακριά από τον προηγούμενο στον αστερισμό του Κήτους, με την ουρά του να δείχνει δυτικά. Ο πρώτος μεσουρανεί γύρω στα μεσάνυκτα και ο δεύτερος κατά τις 3 το πρωί.

Σελήνη
Τελευταίο Τέταρτο την 1η Σεπτεμβρίου, Νέα Σελήνη στις 8, Πρώτο Τέταρτο στις 15, Πανσέληνος στις 23 και Τελευταίο Τέταρτο στις 30 Σεπτεμβρίου. Στις 11 Σεπτεμβρίου η Σελήνη θα αποκρύψει την Αφροδίτη και στις 15 Σεπτεμβρίου τον αστεροειδή Ευνομία.

Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα Σεπτέμβριος 2010 2010sepc3

Εικ. Αποκρυψη: Εντυπωσιακή απόκρυψη του Κρόνου από τη Σελήνη, τον Μάιο 2007 (Credit: Martin Cook).

Διαστημικά Γεγονότα του Μήνα
Στις 2 Σεπτεμβρίου το διαστημόπλοιο Cassini θα περάσει κοντά από τους δορυφόρους του Κρόνου Πολυδεύκη και Τελεστώ και στις 3 Σεπτεμβρίου από τους Αιγαίωνα, Τιτάνα, Επιμηθέα και Διώνη. Στις 11 Σεπτεμβρίου το διαστημόπλοιο ICE περνάει κοντά από τον κομήτη Giacobini-Zinner. Η 16η Σεπτεμβρίου είναι ιστορική ημερομηνία, καθώς θα δει το φως η τελευταία αποστολή διαστημικού λεωφορείου, του Discovery. Το 30χρονο πρόγραμμα διαστημικών λεωφορείων των ΗΠΑ φτάνει στο τέλος του έτσι, και οι διάσημες διαστημοσυσκευές θα βρουν τη θέση τους στα μουσεία της χώρας. Το διαστημόπλοιο Cassini θα περάσει κοντά από τους δορυφόρους του Κρόνου Εγκέλαδο, Καλυψώ και Πολυδεύκη στις 23 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα αργότερα κοντά στον Τιτάνα και στις 26 Σεπτεμβρίου κοντά στον Υπερίωνα.

Αναλυτικό Αστρονομικό Ημερολόγιο
1 Σεπτεμβρίου: Η Αφροδίτη και ο Στάχυς σε απόσταση μικρότερη της 1.3ο και 3ο δεξιά ο Άρης. Τελευταίο Τέταρτο της Σελήνης.
8 Σεπτεμβρίου: Νέα Σελήνη.
11 Σεπτεμβρίου: Απόκρυψη της Αφροδίτης από τη Σελήνη.
15 Σεπτεμβρίου: Πρώτο Τέταρτο Σελήνης. Απόκρυψη του αστεροειδούς 15 Ευνομία από τη Σελήνη.
17-19 Σεπτεμβρίου: Δίας και Ουρανός απέχουν λιγότερο από 1ο μεταξύ τους, στους Ιχθείς.
19 Σεπτεμβρίου: Ο Ερμής σε μέγιστη απομάκρυνση (18ο δυτικά).
21 Σεπτεμβρίου: Ο Δίας σε αντίθεση. Ο Ουρανός σε αντίθεση, στην κοντινότερη στη Γη απόστασή του.
22-23 Σεπτεμβρίου: Εαρινή Ισημερία.
23 Σεπτεμβρίου: Πανσέληνος.
30 Σεπτεμβρίου: Τελευταίο Τέταρτο Σελήνης.

Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα Σεπτέμβριος 2010 2010sepc4

Εικ. Οριζοντας: Ο ορίζοντας του Σεπτεμβρίου, κοιτώντας βόρεια, για το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της Αθήνας (15/09/2010 21:00 UTC). (Credit: http://space.about.com)


Πηγές:

http://www.synapses.co.uk/astro/monthnxt.html
http://stargazing.suite101.com/article.cfm/the_night_sky_for_september_2010
http://www.astronomynow.com/sky_charts.html
http://stardate.org/nightsky/almanac/
http://www.seasky.org/astronomy/astronomy_calendar_current.html
http://www.mmo.org/astronomy/this-months-sky.html
http://www.space.com/spacewatch/new_sky_calendar.html
http://www.skymaps.com/downloads.html
http://www.skymaps.com/articles/n1009.html
http://transientsky.wordpress.com/
http://www.arksky.org/
http://space.about.com/od/computerresources/tp/2010SepSkyGuide.htm
http://www.moonwise.co.uk/year/2010sky.php
http://www.findyourfate.com/astrology/year2010/sky2010.html
http://users.sch.gr/mdogram/astronea.htm
http://www.imcce.fr/hosted_sites/ama10/evenements.html
http://www.spaceagepub.com/calendar/downrange.html

Ο ουρανός της εβδομάδας και από το: http://www.skyandtelescope.com/
Ο νυκτερινός ουρανός καθημερινά: http://www.astro.noa.gr/AlmanacIAA/iaa_today.htm

Εφαρμογές Java και εικονικά εργαλεία για την αναπαραγωγή του νυκτερινού ουρανού από το γεωγραφικό πλάτος και μήκος που βρίσκεστε:
http://space.about.com/library/weekly/blskymaps.htm
http://www.oras.org/stargazer/applet.html

https://apantelakis.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης