ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ, ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα Νοέμβριος 2010

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Admin


Admin

Γράφει η Αστροφυσικός Ελένη Χατζηχρήστου

Αυτό το Μήνα..
Ο ουρανός του Νοεμβρίου πλούσιος σε αστερισμούς, αποζημιώνει με το παραπάνω για την ψύχρα που θα πρέπει να υπομείνουν όσοι ξενυχτήσουν για να τον απολαύσουν. Εάν βγείτε με το τηλεσκόπιό σας γύρω στα μεσάνυχτα, θα δείτε τον αστερισμό της Ανδρομέδας να μεσουρανεί και κοντά της, λίγο βορειότερα, τη μυθική μητέρα της Κασσιόπη βασίλισσα της Αιθιοπίας. Βόρεια του αστερισμού της Κασσιόπης ο μυθολογικός της σύζυγος Κηφέας. Ανατολικά της μυθικής «οικογένειας» μπορούμε να δούμε τον αστερισμό του Περσέα και στα βόρειά του τον αστερισμό της Καμηλοπάρδαλης. Πιο ανατολικά ακόμη, ο Ηνίοχος και νότιά του ο αστερισμός του Ταύρου που κατέχει και ένα από τα άστρα του πεντάπλευρου Ηνιόχου. Τέλος λίγο πιο ανατολικά πορεύεται στον ουρανό ο φθινοπωρινός αστερισμός των Διδύμων. Δυτικά τώρα της μυθολογικής οικογένειας της Αιθιοπίας, μπορείτε να δείτε τους αστερισμούς Πήγασο, Κύκνο, Αλεπού και Δελφίνι, θερινούς αστερισμούς που σιγά-σιγά απομακρύνονται προς Δυσμάς. Ψηλά προς το Βορρά, θα μπορέσετε να δείτε όπως πάντα τους αειφανείς αστερισμούς της Μικρής και της Μεγάλης Άρκτου και τον Δράκοντα. Εάν μείνετε αρκετά αργά έξω αυτό το μήνα θα μπορέσετε να απολαύσετε και τρεις τουλάχιστον φθινοπωρινές βροχές διαττόντων.

Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα Νοέμβριος 2010  2010novc1

Εικ. Ουρανος: Ο ουρανός του Νοεμβρίου για το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της Αθήνας (15/11/2010 22:00 UTC). (Credit: http://space.about.com)

Βροχές Διαττόντων
Οι Ταυρίδες κορυφώνονται στις αρχές του μήνα, στις 3 Νοεμβρίου. Δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή βροχή, με λιγότερους από δέκα διάττοντες την ώρα. Οι Ταυρίδες είναι υπολείμματα του κομήτη Encke, που περνάει αρκετά συχνά από την κοσμική γειτονιά μας.
Οι Κηφείδες είναι μια σχετικά πρόσφατη βροχή διαττόντων (ανακαλύφθηκε το 1969) και γι’ αυτό δεν έχει ακόμη παρατηρηθεί και μελετηθεί καλά. Κορυφώνεται στις 9 Νοεμβρίου οπότε περιμένουμε περίπου 20 διάττοντες την ώρα.
Οι Ανδρομεδίδες κορυφώνονται στις 14 Νοεμβρίου και μπορεί να είναι πολύ εντυπωσιακοί κοκκινωποί διάττοντες. Υπολείμματα του κομήτη Biela που διασπάστηκε στα δύο το 1845, αυτοί οι διάττοντες προσέφερε ένα καταπληκτικό θέαμα στους γήινους παρατηρητές το 1885 οπότε καταγράφηκαν περισσότερες από 13000 πύρινες μπάλες να διασχίζουν τη γήινη ατμόσφαιρα κάθε ώρα. Από τότε το θέαμα είναι λιγότερο εντυπωσιακό καθώς πολλά από τα μεγαλύτερα υπολείμματα του κομήτη επηρεάστηκαν από τη βαρύτητα του Δία και άλλαξαν τροχιά.
Οι Λεοντίδες ίσως είναι εντυπωσιακότεροι. Διαρκούν μόνο λίγες ημέρες με κορύφωση στις 17 Νοεμβρίου. Τα μετεωροειδή προέρχονται από τον κομήτη Tempel-Tuttle και δεν είχαν ακόμη το χρόνο να κατανεμηθούν ομοιόμορφα στην τροχιά τους. Έτσι οι αστρονόμοι περιμένουν μια εντυπωσιακή βροχή κάθε 33 περίπου χρόνια, με χιλιάδες μετεωροειδή την ώρα να μπαίνουν στη γήινη ατμόσφαιρα. Η επόμενη ημερομηνία που θα συμβεί αυτό είναι το Νοέμβριο του 2032. Φέτος θα αρκεστείτε σε αρκετές δεκάδες διάττοντες την ώρα.

Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα Νοέμβριος 2010  2010novc1b

Εικ. Biela: Η διάσπαση του κομήτη Biela to 1845.

Πλανήτες και Άστρα
Αυτό το Νοέμβριο ο Ερμής θα βρίσκεται κοντά στον Ήλιο ως προς τον γήινο παρατηρητή, όχι η καλύτερη στιγμή για την παρατήρησή του επομένως. Η Αφροδίτη αρχίζει να αναδύεται ανατολικά σαν πρωινό άστρο πλέον. Ο Άρης θα παραμείνει αόρατος για αρκετούς μήνες. Ο Δίας θα είναι και πάλι ο λαμπρός σύντροφος μας για τις νύχτες του Νοεμβρίου. Ένας ακόμη λόγος για να στρέψετε τα τηλεσκόπιά σας στο Δία είναι για να είστε οι πρώτοι που θα παρατηρήσετε την αναμενόμενη επανεμφάνιση μιας από τις περίφημες ζώνες του (της Νότιας Ισημερινής Ζώνης) η οποία έχει προς το παρόν μυστηριωδώς εξαφανιστεί. Ο Κρόνος ανατέλλει πολύ αργά τη νύκτα, κοντά στις πρώτες πρωινές ώρες. Η κλίση του ως προς τον γήινο ισημερινό μας επιτρέπει να θαυμάσουμε τους δακτυλίους του πολύ καλύτερα απ’ ότι στα προηγούμενα χρόνια. Ο Ουρανός μεσουρανεί νωρίς τη νύκτα. Είναι αμυδρός αλλά μπορείτε να τον δείτε με ένα μικρό τηλεσκόπιο ή ακόμη, οι τολμηρότεροι, με ένα καλό ζευγάρι κιάλια λίγες μοίρες βορειοανατολικά του Δία σαν ένα πράσινο-μπλε άστρο. Ο Ποσειδώνας μεσουρανεί νωρίς το βράδυ και είναι τόσο αμυδρός ώστε ακόμη και τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια δεν θα μπορέσουν να προσφέρουν εντυπωσιακές εικόνες του πλανήτη.

Σελήνη

Νέα Σελήνη στις 6 Νοεμβρίου, Πρώτο Τέταρτο στις 13, Πανσέληνος στις 21 και Τελευταίο Τέταρτο στις 28 Νοεμβρίου. Η Σελήνη θα περάσει «κοντά» σε αρκετά άστρα και αστρικά σμήνη (Βασιλίσκο, Στάχυ, Αντάρη, Αλδεμπαράν, Πολυδεύκη, Πλειάδες, Κυψέλη) και θα σχηματίσει όμορφους συνδυασμούς με αρκετούς πλανήτες (Ερμή, Άρη, Δία, Κρόνο, Ουρανό) και αυτό το μήνα. Ο δορυφόρος μας θα πλησιάσει στο Περίγειο στις 3 Νοεμβρίου, σε απόσταση 364.191 χλμ. από τη Γη, και θα απομακρυνθεί στο Απόγειο στις 15 Νοεμβρίου, σε απόσταση 404.631 χλμ. από τη Γη. Στις 30 Νοεμβρίου θα πλησιάσει και πάλι στο Περίγειο σε απόσταση 369.430 χλμ.


Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα Νοέμβριος 2010  2010novc1c

Εικ. Planet: Ο θερμότερος πλανήτης που έχουμε βρει ως τώρα στο Σύμπαν είναι ο γίγας HD 149026b με θερμοκρασία 2.040 βαθμών Κελσίου. Είναι ίσως και ο σκοτεινότερος γνωστός πλανήτης αφού δεν αντανακλά σχεδόν καθόλου αστρικό φως. Η εικόνα είναι καλλιτεχνική αναπαράσταση του πλανήτη αφού λόγω της αμυδρότητας και της τεράστιας απόστασής του η φωτογράφισή του δεν είναι δυνατή (Credit: NASA/JPL-CalTech).

Διαστημικά Γεγονότα του Μήνα
Στις 9 Νοεμβρίου το διαστημόπλοιο Cassini θα περάσει κοντά στην Διώνη και τον Εγκέλαδο, στις 11 και στις 29 κοντά στον Τιτάνα, στις 28 κοντά στον Υπερίωνα και στις 30 Νοεμβρίου κοντά στους Εγκέλαδο, Άτλα και Ιανό. Όλα αυτά τα ουράνια σώματα είναι φεγγάρια του Κρόνου.
Αναλυτικό Αστρονομικό Ημερολόγιο
1 Νοεμβρίου: Η Σελήνη κοντά στον Βασιλίσκο.
3 Νοεμβρίου: Η Σελήνη στο Περίγειο (364.191 χλμ). Ο Στάχυς αριστερά και ο Κρόνος δεξιά πλαισιώνουν το λεπτό μισοφέγγαρο. Κορύφωση της βροχής των Ταυρίδων.
4 Νοεμβρίου: Ο Κρόνος 8ο βόρεια της Σελήνης.
6 Νοεμβρίου: Νέα Σελήνη.
7 Νοεμβρίου: Ο Άρης 1.6ο βόρεια της Σελήνης.
8 Νοεμβρίου: Η Σελήνη, ο Άρης και ο Αντάρης βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 5ο μεταξύ τους.
9 Νοεμβρίου: Κορύφωση της βροχής των Κηφείδων.
10 Νοεμβρίου: Ο Άρης 4ο βόρεια του Αντάρη.
12 Νοεμβρίου: Ο αστεροειδής Δάφνη σε αντίθεση.
13 Νοεμβρίου: Πρώτο Τέταρτο Σελήνης.
14 Νοεμβρίου: Κορύφωση της βροχής των Ανδρομεδίδων.
15 Νοεμβρίου: Ο Ερμής 2ο βόρεια του Αντάρη. Η Σελήνη στο Απόγειο (404.631 χλμ).
16 Νοεμβρίου: Ο Δίας 7ο και ο Ουρανός 6ο νότια της Σελήνης.
17 Νοεμβρίου: Κορύφωση της βροχής των Λεοντιδών.
21 Νοεμβρίου: Πανσέληνος. Η Σελήνη κοντά στις Πλειάδες. Ο Ερμής 1.7ο νότια της Σελήνης.
22 Νοεμβρίου: Η Σελήνη κοντά στον Αλδεμπαράν.
26 Νοεμβρίου: Η Σελήνη κοντά στο αστρικό σμήνος Κυψέλη (επιστημονικό όνομα Μ44).
28 Νοεμβρίου: Τελευταίο Τέταρτο Σελήνης. Ο αστεροειδής Fides σε αντίθεση. Η Σελήνη κοντά στον Βασιλίσκο.
30 Νοεμβρίου: Η Σελήνη στο Περίγειο (369.430 χλμ).

Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα Νοέμβριος 2010  2010novc2

Εικ. Οριζοντας: Ο ορίζοντας του Νοεμβρίου, κοιτώντας βόρεια, για το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της Αθήνας (15/11/2010 22:00 UTC). (Credit: http://space.about.com)


Πηγές:

http://www.synapses.co.uk/astro/monthnxt.html
http://stargazing.suite101.com/article.cfm/the_night_sky_for_november_2010
http://www.astronomynow.com/sky_charts.html
http://stardate.org/nightsky/almanac/
http://www.seasky.org/astronomy/astronomy_calendar_current.html
http://www.mmo.org/astronomy/this-months-sky.html
http://www.space.com/spacewatch/new_sky_calendar.html
http://www.skymaps.com/downloads.html
http://www.skymaps.com/articles/n1011.html
http://transientsky.wordpress.com/
http://www.arksky.org/
http://space.about.com/od/computerresources/tp/2010NovSkyGuide.htm
http://www.moonwise.co.uk/year/2010sky.php
http://www.findyourfate.com/astrology/year2010/sky2010.html
http://users.sch.gr/mdogram/astronea.htm
http://www.imcce.fr/hosted_sites/ama10/evenements.html
http://www.spaceagepub.com/calendar/downrange.html

Ο ουρανός της εβδομάδας και από το: http://www.skyandtelescope.com/
Ο νυκτερινός ουρανός καθημερινά: http://www.astro.noa.gr/AlmanacIAA/iaa_today.htm

Εφαρμογές Java και εικονικά εργαλεία για την αναπαραγωγή του νυκτερινού ουρανού από το γεωγραφικό πλάτος και μήκος που βρίσκεστε:
http://space.about.com/library/weekly/blskymaps.htm
http://www.oras.org/stargazer/applet.html

https://apantelakis.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης